Geschiedenis

Hung Kuen is een van de belangrijkste kung fu systemen uit het zuiden van China. Van delen uit het Hung Kuen zoals we het vandaag beoefenen wordt gezegd dat ze rechtstreeks uit de zuidelijke Shaolin tempel stammen. De technieken zijn gebaseerd op de bewegingen van de vijf dieren (draak, tijger, kraanvogel, slang en luipaard) en de 5 elementen (metaal, hout, aarde, water en vuur). Een van de drie hoofd vormen genaamd de Tijger & Kraanvogel Vorm is erg bekend in China. Door zijn bekendheid word er soms gerefereerd naar de stijl als de Tijger & Kraanvogel School.

Tijger en kraanvogel technieken gedemonstreerd in “Fu Hok”

Wong Fei Hung (1847-1924) wordt algemeen als de grondlegger gezien van het moderne Hung Kuen. Hij leefde in de stad Foshan, provincie Guangdong. Daar bezat hij een kliniek genaamd Po Chi Lam waar de traditionele Chinese geneeswijze dit da werd beoefend. Het was gebruikelijk dat kung fu meesters in die tijd dergelijke klinieken bezaten aangezien dit da en kung fu hand in hand gingen. Zijn voornaamste leerling Lam Sai Wing bracht het Hung Kuen uiteindelijk naar Hong Kong waar het in volle bloei kwam.

Alhoewel op de eerste plaats een vechtkunst gaan de voordelen van het beoefenen ver voorbij je slechts te kunnen verdedigen. De traditionele training bevat conditionering en krachttraining (lin gung) die zowel het lichaam sterken als de student mentaal vormgeven.

In deze afbeelding zie je veel van de standen en arm bewegingen uit Hung Kuen

Bron: http://www.kungfu-deventer.nl/informatie.html